ministerul_afacerilor_externe_2_06865400Ministerul român de Externe condamnă reţinerea celor trei angajaţi ai liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, precizând că cele opt şcoli cu grafie latină din regiune sunt supuse, de la începutul lunii decembrie 2013, unor acţiuni de intimidare şi hărţuire.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă „ferm” reţinerea, la 5 februarie 2014, de către reprezentanţi ai aşa-ziselor autorităţi transnistrene, a directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol şi a altor doi angajaţi ai instituţiei, „pe baza unor acuzaţii nefondate”.

MAE informează că acest incident se înscrie „într-o succesiune de acţiuni de presiune” la adresa celor opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care s-au accentuat în ultima perioadă.
De la începutul lunii decembrie 2013, „acţiunile de intimidare şi hărţuire” împotriva celor opt şcoli cu grafie latină au fost semnalate şi aduse în mod constant de Ministerul român al Afacerilor Externe în atenţia formatelor multilaterale. Astfel, la 5 decembrie, ministrului de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat implicarea oficialului OSCE în remediarea situaţiei şcolilor, în cadrul unei întrevederi cu Astrid Thors, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, precizează MAE român.

Totodată, şeful diplomaţiei a trimis mai multe scrisori către preşedintele-în exerciţiu OSCE (mandat exercitat în 2014 de Elveţia) şi Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, solicitând implicarea în revenirea la normalitate a funcţionării şcolilor.

De asemenea, incidentul de miercuri a fost semnalat de către secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu consilierilor Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale (ICMN), aflaţi în vizită la Bucureşti, cu solicitarea implicării oficialului OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că va continua să facă eforturi, pe toate canalele diplomatice disponibile, pentru „încetarea acţiunilor de intimidare şi remedierea grabnică a problemelor” celor opt şcoli din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, contabilul şi şoferul instituţiei au mers, miercuri, la Chişinău pentru a ridica salariile pentru angajaţii liceului. La întoarcere, cei trei au fost reţinuţi la punctul de trecere de la Tighina (Bender) şi acuzaţi de contrabandă pe motiv că aveau asupra lor o sumă de bani mai mare decât este permis. În cursul serii de miercuri au fost eliberaţi.

Ion Iovcev, a declarat, pentru RFI, că el şi colegii lui reţinuţi de miliţia transnistreană au fost batjocoriţi, umiliţi, numiţi „contrabandişti”, spunând că ceea ce s-a întâmplat a fost „ca un film de groază”.

Ion Iovcev a povestit prin ce au trecut el şi colegii lui, comparând ziua de miercuri cu un film de groază.
„A fost o zi foarte grea ieri, pot să spun că a fost un film de groază. De dimineaţă ne-am dus să ridicăm salariul profesorilor şi angajaţilor. Am trecut aşa-numita vamă transnistreană. Ne-au întrebat dacă avem vreo marfă. Marfă n-aveam, aveam salariul. Trecând peste Nistru, în satul Parcani, ne aştepta Miliţia Rutieră. Au verificat întâi actele, iar după aceea am văzut că era un post mobil vamal. După aceea am fost reţinuţi cam cinci ore şi jumătate. Au făcut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto”, a declarat Ion Iovcev, pentru RFI.

Iovcev a mai spus că el şi colegii lui au fost „umiliţi prin cuvinte şi prin comportare”.

„Am fost umiliţi, înjosiţi, am fost numiţi contrabandişti (…). Noi ieri am încercat să sunăm acolo şi am fost întrerupţi, nu puteam suna din locul acela unde s-a întâmplat. Am refuzat, au vrut să ne pună cătuşele, dar după aceea au văzut că stăm pe poziţie şi ne-au lăsat în pace şi au făcut toate procesele (verbale) acolo, în drum”, a precizat directorul Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Ion Iovcev a adăugat că tot ce vorbea cu colegii săi era înregistrat de miliţienii transnistreni care i-au reţinut.
„Loviţi nu am fost. Nu puteam să vorbim între noi, pentru că imediat ce vorbeam, venea numaidecât un tânăr, erau vreo doi-trei-patru acolo, care se repartizau. Cum ne schimbam poziţia, cum veneau lângă noi şi tot ce vorbeam noi înregistrau pe dictafoane. N-am fost loviţi, dar umiliţi prin cuvinte, prin comportarea lor. Ei s-au aşteptat să avem o sumă foarte mare, însă chiar conform legilor lor, prin vama transnistreană se pot trece fără declaraţie 10.000 de dolari, dar salariile profesorilor erau de 114.000 de lei, asta-i mai puţin de 10.000 de dolari. Noi eram trei persoane, iar ei ne acuză că suntem persoană juridică şi că persoana juridică trebuie să facă declaraţie la vamă”, a mai spus Iovcev.

Directorul Liceului „Lucian Blaga” a spus că profesorii sunt foarte indignaţi şi cer susţinere din partea conducerii de vârf a Republicii Moldova, a României, a organismelor internaţionale.

„Pe parcursul atâtor ani, batjocura care se reflectă asupra noastră cred că a ajuns la limită (…). Mă uit în ochii elevilor mai mari, ei înţeleg care este situaţia şi chiar după ceea ce s-a întâmplat ieri, azi elevii sunt la lecţii. Tot ce s-a făcut a fost cu scopul de a intimida părinţii ca să-şi retragă odraslele din şcoală. Cred că s-a dorit ceva mai mult decât reţinerea acestor bani”, a conchis Ion Iovcev.

Incidentul are loc după ce, la începutul lui ianuarie, autorităţile de la Tiraspol au blocat conturile liceului care este subordonat Chişinăului, pentru că administraţia a refuzat să prezinte actele de activitate şi să plăteasca impozite la bugetul transnistrean.
La începutul lunii decembrie, liceul a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.
Autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului ca „instrument de confruntare politică”.

Recent, grupurile de lucru de la Chişinău şi Tiraspol în domeniul educaţiei au ajuns la un acord cu privire la verificarea situaţiei şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Sursa: realitatea.net

(180 accesari)