oficial americanStatele Unite ale Americii oferă suport financiar Republicii Moldova pentru a reduce sărăcia, pentru a ajuta fermierii fără posibilități, dar nu pentru a îmbogăți pe cei care sunt deja bogați.

O asemenea declarație a fost făcută astăzi de Jeffrey Goveia, director adjunct al Corporației Provocările Mileniului în Republica Moldova, în Republica Moldova, în cadrul lansării unui mecanism finanțare, sprijinit de Guvernul Statelor Unite ale Americii.

„Suportul Statelor Unite este pentru a ajuta fermierii de aici, dar și pentru a stabili o legătură de lungă durată, inclusiv prin intermediul Programului Compact. Marea îngrijorare era că miciii fermieri nu dispun întotdeauna de gaj și asta era una din problemele principale”, a declarat oficialul american în cadrul lansării mecanismului de finanțare.

„Avem nevoie să fie făcute aceste ultime investiții în cadrul acestui Program și credem că oamenii vor face aceste investiții, iar întrebarea la care încercăm să găsim un răspuns este cine vor fi acești oameni. Misiunea Corporației Provocările Mileniului este să reducă sărăcia. Noi nu am investit în Moldova 262 de milioane de dolari ca oamenii bogați să de vină și mai bogați. Noi am investit acești bani pentru a-i ajuta pe fermierii care nu au posibilități ca să rămână în Moldova, să ofere copiilor lor o educație bună și să aibă o viață mai bună”, a mai punctat Jeffrey Goveia.

Mecanismul de finanțare lansat astăzi prevede achiziționarea în rate a echipamentelor pentru agricultura performantă irigată, iar bugetul total al noului mecanism alcătuiește 2,2 milioane de dolari.
Jeffrey Goveia, director adjunct al Corporației Provocările Mileniului în Republica Moldova, și-a exprimat speranța că noul mecanism de susținere a fermierilor va spori investițiile în sectorul agricol și va stimula aplicarea tehnologiilor moderne agricole bazate pe irigare.
La rândul său, Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că noul mecanism le oferă posibilitate fermierilor să beneficieze de irigare și să treacă la cultivarea produselor agricole de valoare înaltă.
Acest mecanism este complementar la Programul de credite Compact pentru investiții în infrastructura post-recoltare prin intermediul căruia au fost deja acordate împrumuturi în valoare de peste 9,3 milioane dolari SUA, a menționat directorul FPM Moldova.

Programul Compact este un program de asistenţă oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului pentru perioada 2010-2015.

Sursa: agora.md

(99 accesari)