moldova_otkazalasi_omTSReformarea clasei politice ar pune capăt tuturor problemelor din țară. Pe de altă parte, după semnarea Acordului de Asociere RM-UE, europenii ar putea să facă presiuni, iar partidele de la noi să accepte reformarea sistemului politic. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Vasile Năstase, jurnalist: Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este reformarea clasei politice. Aici sunt ascunse toate probleme. Această clasă politică nu este capabilă să facă reforme. Este nevoie de un cadru legal organizat, garantat. Să înțelegem că Acordul este un proiect. Acesta ne va ajuta cu aderarea, dar trebuie să înțelegem că aderarea și integrarea sunt două lucruri diferite. Dacă facem reforme acum, ne va fi mai ușor să ne integrăm.

Timp de cinci ani legislația s-a ajustat pe alocuri la standardele europene, pentru că n-au avut încotro, însă în ceea ce privește legislația legată de procesul electoral, de finanțarea partidelor, de alte chestiuni ce țin de posibilitatea prevenirii și schimbării clasei politice, nu s-a făcut. Mai jos este un loc putred, în care nici nu s-a mers. Aici vorbim de justiție, procuratură.

După 27 iunie, Uniunea Europeană va putea presa astfel încât actuala clasă politică să accepte aderarea prin reformarea ei. În justiție să vină alții, iar cei de astăzi să plece nu cu onorarii, pensii și îndemnizații grase, dar să fie judecați. Trebuie să existe o lege a lustrației la noi în țară, mai devreme sau mai târziu, pentru scoaterea acestor oameni din sistem, dar și pentru a permite oamenilor tineri, cu perspectivă, să vină în sistem

Victor Ciobanu, editorialist: Dincolo de dorințele noastre de a reforma clasa politică, trebuie să fim realiști. Oficialii care și transmit mesaje, sunt deja o tradiție, însă perfect își dau seama că până pe 27 iunie nu se va schimba nimic. Este foarte important să ajungem la semnarea Acordului. Vizitele de rang înalt vin să ne avertizeze, dau un semnal de îngrijorare al europenilor. Proiectele vor fi votate, vor intra în vigoare, însă nu vom avea efecte imediate. Toate transformările la care ne așteptăm, spre care tindem, vor fi după alegerile din toamnă.

Și eu am avut speranța că merge schimbul între generații în politică și asta, în mod normal, o să conducă la o deschidere și democratizare. Vedem că tineretul intră în regulile de joc deja formate și, respectiv, evoluțiile au loc în cadrul acestui sistem. Și occidentalii până la urmă au recunoscut că au fost naivi. Cei care s-au făcut proprietari și au început să controleze toate procesele politice, ale justiției, nu sunt interesați în reformarea acestui sistem. În terminologia lor, aceasta a fost numită capcana reformelor insuficiente.

Ion Manole, director Promo LEX:  Clasa politică nu întotdeauna este dornică de a schimba situația. Noi avem un sistem în care foarte puțini rezistă, însă cei care se acomodează, rezistă un timp foarte îndelungat. Este nevoie ca societatea civilă să înțeleagă rolul și importanța votului pe care îl dau. Pe de altă parte, clasa politică nici nu merită votul cetățenilor. Ar fi bine ca fiecare politician care s-a menținut în funcție măcar jumătate de an, să aibă curajul să nu mai candideze.

Toți funcționarii publici din Republica Moldova, atunci când vor să se justifice, găsesc argumentul – lipsa banilor. Or, lipsa banilor este o dovadă că lucrurile nu merg bine în domeniul pe care îl reprezintă. Dacă nu vin bani suficienți la buget, este o dovadă că nu-I gestionează corect și nu întreprind toate măsurile pentru ca toți banii să vină la buget.

 

(192 accesari)