guma-acuzat-in-romania-e1338915283295Deputatul PD, Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și corupție, trebuie să stea la pușcărie, nu în Parlamentul Republicii Moldova.

De această părere este deputatul PCRM, Grigore Petrenco, care a solicitat Curții Constituționale (CC) să interpreteze trei articole din legea supremă a statului.

Magistrații urmează să spună dacă statutul de condamnat al lui Valeriu Guma este compatibil cu cel de deputat.

„Reieșind din faptul că, potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat de drept, membru al Consiliului Europei, OSCE, ONU și al altor organizații internaționale, reieșind din strategiile anticorupție adoptate inclusiv de Parlament, am decis să semneze o sesizare către Curtea Constituțională privind interpretarea a trei articole din Constituție. Domnul Guma trebuie să stea la închisoare, trebuie să fie tras la răspundere. Statutul lui de condamnat pentru corupție și trafic de influență nu este combatibil cu statutul de deputat”, a declarat Grigore Petrenco.

Amintim că în aprilie 2013, deputatul PD, Valeriu Guma, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în România. Decizia a fost pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justitie, care este instanţa supremă a statului român. Deputatul PD a fost condamnat pentru acte de corupţie. Procesul a început în iulie 2008. Guma a pledat nevinovat.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei române au emis un mandat european de arestare şi unul de urmărire internaţională pe numele deputatului moldovean pentru a-l obliga să-şi ispăşească pedeapsa.

Numele și poza deputatului moldovean au fost plasate pe site-ul Interpolului din Franţa. Cei care cunosc date despre Valeriu Guma sunt rugaţi să apeleze poliţia din localitate sau biroul Interpol teritorial. Totodată, poza deputatului PD o putem găsi și pe site-ul Poliției Române, alături de criminali căutați pentru omor și alte infracțiuni.

Valeriu Guma a fost deferit justiţiei, în 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei Juridice din AVAS, pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul Ludmilei Buzu (sora acestuia – n.r.), i-a dat 20.000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, în acea perioadă consilier al vicepreşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), „care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii”.

În schimbul banilor, Alexandru Mândruţ urma să îi determine pe funcţionarii abilitaţi să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a societăţii Gerom Buzău (Valeriu Guma fiind unul din acţionarii societăţii – n.r.).

Dosarul lui Valeriu Guma este desprins din cel în care Alexandru Mândruţ a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Alături de Mândruţ, în 24 aprilie 2007 au fost trimişi în judecată Ludmila Buzu, pentru complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă, la dare şi luare de mită şi Sergiu Bulăţel, pentru dare de mită.

Mândruţ, care din luna ianuarie 2007 devenise director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul AVAS, ar fi primit în 27 februarie 2007 suma de 20.000 de dolari, de la Sergiu Bulăţel, prin intermediul Ludmilei Buzu.

sursa: jurnal.md

(252 accesari)