PlahaVizite oficiale din bani privaţi. Şase membri ai coaliţiei de guvernare au întreprins acum o lună o vizită oficială în Belgia, deplasare pentru care statul nu a cheltuit niciun ban.

Potrivit deputatului PCRM, Alexandr Petkov, politicienii au zburat cu o cursă charter a companiei Nobil Air deţinută de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Petkov susţine că Plahotniuc este cel care a achitat călătoria. La rândul lor, legislatorii vizaţi se încurcă în declaraţii. Analiştii subliniază că după un asemenea caz, demnitarii ar fi trebuit să-şi dea demisia.

„Din bugetul Parlamentului nu s-a oferit niciun ban pentru deplasarea deputaților la Bruxelles în luna octombrie. Această rută a fost efectuată de compania Avia Nobil Air, care a fost una din proprietățile domnului Plahotniuc. Dânsul a participat în aceeași delegație. Eu am bănuieli rezonabile că această rută a fost achitată de dânsul”, a declarat Alexandru Petkov.

Legislatorul PCRM s-a referit la deplasarea pe care au avut-o şase membri ai coaliţiei de guvernare pe 29 octombrie, la Bruxelles, unde au avut o întâlnire oficială cu Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate. La eveniment a participat şi prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, la o zi după ce a renunţat la mandatul de deputat. Iniţial comuniştii au întrebat de ce politicienii au zburat cu o cursă charter, care implică mai multe cheltuieli din bugetul de stat, dar au fost şi mai tare indignaţi când au aflat că avionul nu a fost plătit din bani publici. PCRM acuză un conflict de interese şi a expediat demersuri către CNA şi CNI.

„Răspunsul pe care l-am primit de la Comisia Națională de Integritate, semnat de Donciu, trezește și mai multe suspiciuni. Dânsul îmi spune că este o decizie colectivă și nu este niciun fel de conflict de interese. Adică, cum să înțeleg, dacă era o singură persoană, era un conflict de interese? În statele europene, politicienii, pentru astfel de acțiuni, sunt demiși sau își dau demisia de onoare”, a mai spus Petkov.

Întrebaţi cu ce companie au zburat şi cine a închiriat avionul, deputaţii coaliţiei susţin că nu-şi amintesc. Şi dacă la denumirea companiei toţi politicienii s-au arătat amnezici, cât priveşte banii din care a fost achitată deplasarea, aceştia au dat răspunsuri contradictorii.

Analiştii politici declară tranşant că într-un stat cu o democraţie veritabilă acest gen de favoruri nu sunt acceptabile şi că funcţionarii vizaţi şi-ar fi dat imediat demisia.

„Dacă un funcționar de rang înalt acceptă cadouri de felul acesta în democrații funcționale, aceste persoane își dau demisia. Nouă nu ne trebuie la bugetul de stat astfel de economii, pentru că economiile astea duc la hoții și la relații neformale cu persoane obscure. Am văzut că și sponsorul a participat, domnul Plahotniuc I-a plimbat pe ăștia cu propriul avion, i-a corupt. Acum are tot dreptul să aștepte de la ei fel de fel de favoruri”, a menționat fostul ambasador al RM la ONU, Alexei Tulbure.

„Într-un stat veritabil, o să repet ce au zis ambasadorii, și cel al Germaniei, și cel al SUA, oamenii ar fi ieșit în stradă, iar funcționarii care s-au deplasat cu cursa charter trebuiau să stea la pușcărie. Cei din CNI sunt partajați pe criterii politice și în această situație nici nu pot avea alta declarație, ei nu vor analiza acest caz pentru că sunt dirijați din umbră de acel păpușar”, a spus și fostul vicepremier, Valentin Dolganiuc.

„În Uniunea Europeană, aceste lucruri ar trezi un scandal, fiindcă atunci când anumiți deputați călătoresc cu curse charter deținute de anumiți oligarhi, apar evident suspiciuni că ei fac servicii acestor oligarhi. Aceste lucruri probează conectarea partidelor politice la oligarhi, probează captivitatea Republicii Moldova”, a adăugat analistul politic Bogdan Țîrdea.

Oligarhul Vladmir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Nici preşedintele PLDM, Vlad Filat, nu a fost de găsit. Cu doar câteva luni în urmă, însă, relaţiile dintre cei doi erau atât de încordate, încât o călătorie comună în acelaşi avion ar fi fost puţin probabilă.

Precizăm că şeful agenţiei de privatizare din Grecia, Stelios Stavridis, a fost demis după ce a folosit avionul privat al unui om de afaceri. Totodată, fostul preşedinte al Germaniei, Christian Wulff, a ajuns pe banca acuzaţilor după ce a acceptat ca un prieten de-al său să-i achite o factură de hotel şi o vizită la un festival.

Acum doi ani şi ministrul de Externe al Franţei şi-a dat demisia după ce a fost implicat într-un scandal, în urma unei vacanţe petrecute în Tunisia. Michele Alliot-Marie a folosit avionul privat al unui om de afaceri bogat, care avea legături cu clanul familiei fostului preşedinte tunisian.

sursa: jurnal.md

(198 accesari)