filat-si-plahotniuc-asasinii-morali-si-politici-ai-lui-ion-butmalaiInterviul apărut zilele trecute cu liderul de facto al PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, este un semnal pentru „grupul criminal” de la putere, că situaţia este sub control, dar şi un avertisment pentru partenerii Republicii Moldova. De această părere sunt liderii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, care spun că prin ieşirea sa la rampă, în situaţia în care liderii alianţei de la putere au dispărut din spaţiul public, Plahotniuc pur şi simplu şi-a asumat guvernarea.

Invitaţi în „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV, reprezentanţii Platformei DA au comentat declaraţiile din interviul cu Plahotniuc, care a declarat că reformele au eşuat, că dacă pleacă actuala guvernare nu are cine să vină în loc, dar şi a criticat organizatorii protestelor, aprobând, de cealaltă parte, participanţii la proteste.

„Prin acest interviu, Plahotniuc şi-a asumat guvernarea în Republica Moldova, în condiţiile în care preşedintele Timofti tace, premierul nu are ce spune cetăţenilor, nici măcar un plan anticriză nu are, când preşedintele Parlamentului nu poate nici măcar să răspundă la întrebarea dacă este statul capturat sau nu, când liderii partidelor din alianţa de guvernare, Filat şi Lupu, au dispărut din spaţiul public”, afirmă comentatorul politic Igor Boţan, unul dintre liderii Platformei DA.

„Dacă protestatarii ies în PMAN la îndemnul Platformei DA, care e problema? Dacă cei care ne atacă spun că nevoile oamenilor sunt exploatate, atunci noi întrebăm: aceste nevoi cum au apărut? Noi, Platforma DA, am furat miliardul? Noi am politizat instituţiile de ocrotire a normelor de drept care au permis acest furt? Or, noi suntem cei care ne-am revoltat şi am zis că aşa nu se mai poate şi am venit cu un mesaj către cetăţeni. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că noi am ieşit dezarmaţi, 15 oameni, nu avem resurse, nu avem sediu, şi le-am spus oamenilor: noi, acest grup, nu vom reuşi dacă nu ne susţineţi. În privinţa manipulărilor: se discută despre persoane, despre păcatele lor, numai nu despre esenţial – rădăcina acestui protest. Iar rădăcina este miliardul furat de o guvernare coruptă care a mimat reformele. În acest interviu al lui Plahotniuc, el singur recunoaşte – nu s-a realizat nicio reformă”, a continuat Igor Boţan.

Totodată, analistul politic s-a referit şi la speculaţiile îndesite precum că părăseşte Platforma DA. „Se poapte să-i liniştesc pe toţi odată? Eu nu voi pleca din Platforma DA. Faptul că nu prea sunt vizibil acum în spaţiul public este dictat de obligaţiunile mele de serviciu, am de scris câteva rapoarte foarte importante, pe care trebuie să le pregătesc”, a precizat Boţan.

Un alt lider al Platformei, avocatul Andrei Năstase, susţine că prin ieşirea sa la rampă Plahotniuc a demonstrat că se teme.

„De ce a ieşit „pahanul” la rampă? Pentru că omul se teme să nu se producă breşa. A ieşit acum ca să spună că el e cel care conduce, a ieşit să dea semnalul. El tratează Republica Moldova ca pe o colonie a lui, iar pe cei care stau acolo, sus – ca pe un grup criminal pe care îl controlează. Plahotniuc trebuia să dea semnal acestui grup: „Băieţi, staţi liniştiţi, totul e sub control. Eu voi emana poveşti, holdingul meu media o să le multiplice, o să micşorăm acum tarifele, preţul la pâine.” …Dar lucrurile sunt ireversibile, miliardul oricum e furat, doar nu l-a furat ca să-l dea înapoi! Individul ăsta merge pe calea Ianukovici, dar mă tem că se îndreaptă pe calea Ceauşescu. Să nu se joace cu focul. Aceşti oameni n-au ajuns în secolul XXI ca să trăiască ca în România anilor 80-90. Să nu aducă la disperare populaţia, că o s-o încurce tare”, a menţionat avocatul.

La rândul său, analistul politic Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament, crede că interviul lui Plahotniuc demonstrează că există un singur centru de dirijare a informaţiei şi că restul se subordonează.

„Ei încearcă să pedaleze pe teza: noi respectăm protestatarii, dar nu-i respectăm pe reprezentanţii lor. Această teză confirmă că există un singur centru de dirijare a informaţiei în RM, pentru că prima dată am auzit-o săptămâna trecută din gura consilierilor lui Timofti. A doua oară am auzit-o din gura prim-ministrului, apoi din gura preşedintelui Parlamentului. Teza este următoarea: „Noi respectăm protestatarii, ei au dreptate, noi suntem de partea lor, dar nu suntem de acord cu ceea ce spun membrii consiliului Marii Adunări Naţionale care îi reprezintă. Respectăm protestatarii, dar pe voi nu”. Primul a spus-o Păduraru, pe urmă Streleţ, pe urmă Candu. Asta demonstrează că e un singur centru şi că se încearcă promovarea acestei teze pe toate căile. Dacă ar fi o diferenţă între protestatari şi grupul de contact nu ar fi existat vot unanim în cadrul Marii Adunări Naţionale. Noi reprezentăm 100 de mii de oameni, iar ei, la rândul lor, alte sute de mii”, a spus reprezentantul Platformei DA.

Totodată, Valentin Dolganiuc a menţionat că mesajul lui Plahotniuc, adică interviul, este o avertizare îndreptată spre UE. „E un semnal trimis partenerilor RM din UE: dacă încercaţi să mă demolaţi, să mă înlăturaţi pe mine, RM nu va mai merge pe această cale eurppeană. E o avertizare”, a adăugat Valentin Dolganiuc.

„Miroase a disperare interviul lui şi asta e bine. Să ne aminim că Ianukovici zicea cam aceleaşi lucruri. Plahotniuc e în disperare şi agonie. Sunt nişte lucruri pe care nu le pot spune acum, dar, după cum spuneam, el umblă şi-şi cerşeşte libertatea prin toată lumea. E în agonie şi în stare de orice. Există riscuri, dar ele sunt asumate”, a spus, la rândul său, Andrei Năstase.

Reprezentanţii Platformei DA s-au referit şi la speculaţiile în jurul alternativei politice, reiterând că Platforma va rămâne civică.

„Am spus de la bun început că Platforma DA va rămâne civică şi că are misiunea de a fi garantul că nicio altă guvernare nu va luneca spre oligarhie şi corupţie. Eu confirm cu mâna pe inimă că aşa va fi. Noi am avut deja cinci mitinguri de amploare, cu participarea a zeci de mii de oameni. La primele trei mitinguri, după ce s-a terminat partea oficială, am fost înconjuraţi de oameni care ne spuneau: domnilor, v-aţi angajat în chestia asta, trebuie să vă gândiţi să creaţi un partid pentru că mai departe nu pot continua lucrurile aşa în ţară. Răspunsul nostru a fost constant: noi nu putem crea un partid, pentru că ne-am dat cuvântul că Platforma va rămâne civică. Nu poţi să ignori însă cerinţele oamenilor, care vin la miting şi spun: păi dacă nu vreţi să faceţi partid şi nu vreţi să-i schimbaţi pe ăştia, la ce bun ne invitaţi aici?”, a explicat Igor Boţan.

În acest sens, membrii Platformei au contactat mai multe partide extraparlamentare, au avut întâlniri şi discuţii privind o alternativă politică, însă o parte dintre liderii acestor partide au spus că nu-i interesează ideea, o altă parte au zis că o să se implice şi pe urmă nu au făcut-o, iar alţii le-au spus membrilor Platformei DA că odată ce „şi-au luat crucea, trebuie s-o ducă”, pentru că „nu e posibil ca cei care au pornit valul să-l predea altora”.

„Noi am decis că vom merge pe altă cale: Platforma rămâne civică, dar vom discuta cu medici, profesori, studenţi, veterani, fermieri, pensionari. La următorul miting nu Platforma, ci reprezentanţii acestor segmente sociale, împreună cu reprezentanţii Platformei, se adresează către cetăţeni. Chiar şi cei care ne critică spun: voi vreţi să plecăm, dar cine să vină în loc? Atunci noi spunem cetăţenilor: Dacă vreţi alternativă politică, nu Platforma, ci consiliul Marii Adunări Naţionale, compus din segmente sociale, va decide cum să fie această alternativă. Platforma rămâne civică, noi între noi vom discuta cine rămâne, cine se implică pe segment politic. Pentru că a fost precedentul cu Oazu Nantoi. Cât despre mine, eu precis nu mă implic pe segment politic”, a menţionat Igor Boţan.

Avocatul Andrei Năstase a menţionat, în context, care vor fi criteriile de selectare a oamenilor. „Meritocraţie, profesionalism, integritate, reprezentare, transparenţă. Nu e un moft al membrilor Platformei, e o necesitate obiectivă apariţia acestei alternative. Altfel rămânem în mocirlă pentru mulţi ani înainte. Va avea loc o selectare a oamenilor de calitate. Din medicină să fie cel mai bun, nu naşul sau cumătrul nu ştiu cui. La Educaţie să vină cel mai bun, nu o actriţă sau altcineva. Neapărat să fie reprezentanţi din raioane, cei mai buni, mai curaţi şi mai reprezentativi, curat. Sita, filtrul vom fin noi, ci nişte proiecte precum Moldova Curată, Parlamentul Curat, proiecte testate în timp, care au fost târâte prin judecată de „borsetnicii” lui Plahotniuc şi Filat, atunci când spuneau adevărul despre ei. Dacă nu facem asta, rămânem 20 de ani în mocirlă, dacă da, atunci scăpăm odată şi pentru totdeauna”, a declarat avocatul.

Invitaţii emisiunii au vorbit şi despre o eventuală grevă generală în RM. Potrivit lui Igor Boţan, nu ar trebui să se ajungă până acolo şi mai ales guvernanţii ar trebui să înţeleagă acest lucru.

„Noi acum suntem în proces de studiere a practicii internaţionale privind greva generală. Cum este iniţiată, care sunt aspectele juridice, cum îi convingem pe oameni că pot protesta stând acasă, fără să vină în Chişinău, că asta costă. Or, greva generală e un fel de armă letală, sau pentru noi, sau pentru guvernanţi. Cineva pică. Eu n-aş vrea să ajungem acolo şi guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ajungem acolo. De aceea lucrurile trebuie cântărite extrem de bine. Dacă cetăţenii consimt şi participă, noi trebuie să-i asigurăm că ei nu vor avea de suferit. Dacă va avea cineva de suferit, noi va trebui să ne asumăm răspunderea, ca oamenii să nu se teamă să participe. Cei de la guvernare trebuie să înţeleagă că dacă lucrurile ajung prea departe, ţara asta chiar se prăbuşeşte”, a punctat Igor Boţan.
Sursa:jurnal.md

(78 accesari)