vladimir-socorNegocierile privind formarea noii coaliţii de guvernare trebuie să decurgă într-un mod transparent, în prezenţa partenerilor europeni. În caz contrar, există pericolul ca toate instituţiile de drept să ajungă sub controlul PD, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de către analistul politic de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, în cadrul unei intervenţii la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Aceste negocieri trebuie să aibă loc la lumina zilei, nu pe întuneric, cum au fost cazuri între anii 2010 şi 2013, cu publicitate, cu invitarea presei şi mai ales, cu invitarea observatorilor şi a diplomaţilor europeni în RM, inclusiv a ambasadei UE la Chişinău. Altfel putem să ne pomenim cu repetarea situaţiei din 2010-2014 când am asistat la un proces neîncetat de împărţire, reîmpărţire, renegociere. Beneficiarul acestor procese a fost anume PD, condus de Plahotniuc. O evoluţie periculoasă ar fi cea a politizării instituţiilor de drept. Alt pericol – repartizarea ministerelor nu pe criterii profesionale, ci pe criterii de partid. O mare parte dintre aceste instituţii este controlată de oamenii unui partid”, a declarat Vladimir Socor.

Expertul susţine că scorul obţinut de PD îi va permite lui Plahotniuc să revendice şi mai multe instituţii de stat.

„PLDM condus de Filat şi Leancă a înregistrat pierderi, în timp ce PD condus de Plahotniuc a înregistrat câştiguri. Această situaţie va da posibilitatea partidului controlat de Plahotniuc să aibă pretenţii suplimentare în cadrul negocierilor pentru împărţirea ministerelor şi a portofoliilor în cadrul coaliţiei”, a adăugat analistul politic.

Referindu-se la scorul obţinut de PSRM, Vladimir Socor a menţionat că este vorba despre o evoluţie periculoasă pentru Republica Moldova, întrucât acest partid este controlat de Moscova.

„Partidul Comuniştilor, un fel de produs de-al casei, din RM, a devenit mai slab acum decât PSRM, un produs al Kremlinului. Comuniştii nu au fost niciodată un produs al Kremlinului în Republica Moldova. Avem de a face cu un fel de ridicare a putinismului prin ruinele comunismului în RM. Este o evoluţie periculoasă”, a conchis analistul politic.

Precizăm că liderii PLDM, PD şi PL au anunţat deja demararea negocierilor privind formarea unei majorităţi parlamentare. PL a propus ca discuţiile privind formarea unei noi coaliţii de guvernare să fie mediate de UE. Liderul PLDM, Vlad Filat şi preşedintele PD, Marian Lupu, nu au comentat această propunere. Vicepreşedintele liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, a declarat că formaţiunea a decis să nu comenteze iniţiativa lui Chirtoacă. În schimb, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a respins propunerea.

Amintim că PLDM, PD şi PL au mai format anterior două coaliţii de guvernare, una după alegerile parlamentare din 2009 şi alta după scrutinul din 2010. Acordurile de constituire a celor două alianţe prevedeau partajarea funcţiilor în stat, inclusiv a organelor de drept şi justiţie, despre care, mai mulţi oficiali europeni au declarat în repetate rânduri că acestea ar trebui scoase de sub influenţă politică.

Sursa: jurnal.md

(115 accesari)