BastovoiRepublica Moldova are cea mai coruptă justiție din lume. Este concluzia Raportului Competitivității Globale (2014-2015), realizat de World Economic Forum. Teroare din închisorile moldovenești poate fi comparată doar cu cea din închisorile orientale. Nimeni nu îndrăznește să spargă tăcerea, deoarece orice plîngere este urmată de represiuni. Un deținut care a îndrăznit să scrie despre condițiile în care trăiește va fi cu siguranță pedepsit. Pedepsele în penitenciarele moldovenești pot fi fizice sau psihice. Deținutul poate fi încarcerat într-o celulă de 2 m 2 fără geam, un beculeț cu o lumină otrăvitoare arzînd tot timpul, așa încît ciclul biologic se încalcă aducînd-l pe om la stări îngrozitoare. În cei doi metri pătrați se află patul și WC-ul, mirosul contribuind la amplificarea stărilor trăite de deținut. O astfel de cameră se află în Penitenciarul nr. 8 din Bender, cum intri, în stînga. Dar camerele-cavou există și în alte penitenciare, ele fiind ”bau-baul” deținuților ”nemulțumiți”.
Barikada.md a mediatizat derularea procesului nedrept pornit împotriva lui Andrei și Valentin Baștovoi. Condițiile inumane în care sînt deținuți prin încălcarea tuturor prevederilor legale, el fiind întemnițat fără nici o probă și practic interzicîndu-i-se dreptul la o judecată echitabilă la Curtea de Apel vreme de aproape un an, au determinat familia să adreseze o scrisoare de sensibilizare către ambasadele acreditate în Moldova, dar și către înalții demnitari ai țării. Ca urmare a acestei scrisori de protest, Andrei Baștovoi a fost vizitat de un procuror de la Procuratura Generală. Cum a decurs vizita și care au fost urmările o povestește Baștovoi însuși într-o scrisoare.
SCRISOAREA LUI ANDREI BAȘTOVOI CA URMARE A VIZITEI DE CONTROL ORGANIZATĂ DE PROCURATURA GENERALĂ
Astăzi am fost vizitat de un înalt demnitar de la Procuratura Generală pre numele său Zamfir. A venit însoțit de conducerea superioară a Penitenciarului IP-13.
Au pogorît să verifice plîngerea soției și mamei deținuților Baștovoi tatăl și fiul. După ce au văzut dezastrul din celula cu trei persoane, dintre care două în tranzit spre alt penitenciar (deci cu o sumedenie de bagaje care ocupă cam toate spațiile din celulă) și, respectiv le-a trecut șocul inițial, au încercat într-un mod jovial să ne spună că ”totuși sînteți trei la patru locuri, prin urmare, aveți cam 3 m2 de căciulă”. Le-am zis că această fericire ne-a lovit abia de trei zile, dar pînă atunci am stat patru persoane și că, în general, în cele zece luni și mai bine de cînd stăm aici am stat mai mult în patru decît în trei.
Au continuat prin a ne convinge că toți deținuții stau cam în condiții similare. Eu, Andrei, le-am replicat că eu nu afirm că stau mai rău decît alții și nici nu doresc să fac un studiu a condițiilor tuturor deținuților, dar condițiile pe care le am nu mă satisfac și le consider degradante și inumane. Mai mult, le-am zis că acest penitenciar are și statut de izolator ceea ce presupune că în el se dețin și un număr de persoane care după judecată, una care accidental ar putea fi cinstită, ar putea fi achitate, adică pentru moment sînt nevinovate. Dar aceste persoane stau în condiții mai proaste decît persoanele condamnate definitiv, fiindcă în penitenciarele destinate acestora deținuții doar dorm în celule, în rest se mișcă liber pe teritoriul penitenciarului, găsindu-și chiar diverse activități. La care mi-a zis că ”țara are greutăți” etc. Și eu l-am întrebat: ”oare deținuții din penitenciare trebuie să fie cei care duc greul guvernării, adică a acelor care i-au băgat pe mulți din aceștia în aceste penitenciare fără nici o vină?”
După o discuție mai mult sau mai puțin civilizată ne-am despărțit, fiind eu convins că au înțeles cît este de greu ca trei persoane în vîrstă (toți avem în jur de 50 de ani), să stea în 10 m2 cu closetul în celulă, spațiul liber constituind cam 3 m2 și avînd doar o oră pe zi cînd părăsim celula pentru o plimbare în altă boxă de 2,5 m pe 4, 5 m, unde 3, 4 bărbați fac exerciții fizice… vă puteți imagina.
Această impresie a mea a fost una foarte optimistă, chiar utopică, cum s-a demonstrat peste cîteva ore, cînd celula noastră a primit ospitalier încă un deținut, noi devenind iarăși 4 la 10 m2. Așa au înțeles vizitatorii noștri să ne ușureze aflarea în aceste condiții inumane. Asta deși în celula de alături stau doar două persoane.
Fabula: Nu scrieți plîngeri pe unde nu vă fierbe oala și veți sta cît de cît bine unde stați. În rest, nu cereți, după cum zice Sfînta Scriptură, ca să vi se dea, dar așteptați cu umilință cînd Guvernanții vor găsi de cuviință, dacă vor găsi, să vă dea.
Și, în general, nu-i deranjați. Ei sînt preocupați de procesul european și de elaborarea de noi principii și valori.
Sursa: barikada.md

(258 accesari)